Shiitake Mantarı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Shiitake Mantarı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Shiitake mantarı ya da diğer adıyla şitaki mantarı olarak bilinen mantar çeşidi Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak, Asya’nın tropikal bölgelerinde ise yabani olarak yetişiyor. Özellikle son yıllarda tıp dünyasının ilgisini çekmeyi başaran ve adını daha sık duyduğumuz shiitake mantarı, dünyanın en çok tüketilen ikinci mantarı olarak biliniyor. Protein zengini ve antioksidan etkili bu mantara çeşitli marketlerden ulaşabilmek mümkün oluyor. Ancak shiitake mantarı faydaları için elbette mantarı tüketmek zorunda değilsiniz. Bağışıklığınızı güçlendirmek ve shiitake mantarının pek çok etkisinden faydalanmak için içeriğinde shiitake mantarı olan gıda takviyelerini de tercih edebilirsiniz. Son dönemlerin en popüler ürünlerinden shiitake mantarı ve shiitake mantarı takviyesi ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

 

Shiitake Mantarı Faydaları Nelerdir?

Shiitake mantarı yararlarına bakıldığında bu mucizevi mantarın sayısız faydası olduğu görülüyor. Kalp sağlığını korumadan bağışıklığı desteklemeye, kanser hücreleriyle savaşmadan D vitamini sunmaya pek çok etkisi bulunan shiitake mantarının faydalarına gelin yakından bakalım!

  • Shiitake mantarı özelliği ve faydaları yakından incelendiğinde ürünün önemli bir antioksidan kaynağı olduğu görülüyor. Öyle ki shiitake mantarı bir insanın günlük pantotenik asit ihtiyacının %52’sini, selenyum gereksiniminin ise %51’ini karşılamayı başarıyor.
  • Shiitake mantarının günlük bakır ihtiyacınızı yalnızca 1 porsiyonu ile bile karşılayabildiğini biliyor muydunuz? Bu özelliğiyle kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan shiitake mantarı aynı zamanda içerdiği fitonütrientlerle, hücrelerin damar duvarlarına yapışarak plak üretimine neden olmasını da önlüyor.
  • Shiitake mantarının protein zengini olduğundan bahsetmiştik. İçeriğinde yer alan lentinan isimli protein, kanseri engellemeye yardımcı özelliklerin altını çiziyor.
  • Shiitake mantarında bulunan eritadenin ve beta-glukan gibi maddeler, hipolipidemik yani yağ azaltıcı özellikler barındırıyor. Yapılan araştırmalara göre tokluk hissini arttırarak gıda alımını azaltan beta-glukan besin emilimini de geciktiriyor. Bu özelliğiyle shiitake mantarının obeziteye karşı olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.
  • Diğer mantarlar gibi shiitake mantarı da D vitamini açısından zengin.
  • Shiitake mantarının en önemli faydalarından biri de bağışıklık sistemini destekliyor olması. Bağışıklığı güçlendirmeye yarayan özelliklere sahip bu mantar aynı zamanda vitamin, mineral ve enzim içerikleriyle de birçok hastalıkla savaşmaya destek oluyor.
  • Shiitake mantarı beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye de yardımcı oluyor.
  • Antimikrobiyal özelliğe sahip shiitake mantarının diş eti iltihabı üzerindeki olumlu etkileri de yapılan çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur.
  • Kan basıncını dengeleyen shiitake mantarı tansiyonun dengede kalmasına yardımcı oluyor.
  • Yüksek miktarda lif içeren bu mantar sindirimi hızlandırır ve kabızlığı önlemeye de destek oluyor.
  • Viral kaynaklı olan AIDS gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynuyor.

Shiitake Mantarı Nasıl Yetiştirilir ve Nerelerde Yetişir?

Shiitake mantarının anavatanı Uzak Doğu ülkeleri olarak biliniyor. Japonya, Çin ve diğer Doğu Asya ülkelerinde ormanda devrilmiş ağaçlarda doğal olarak yetişen shiitake mantarı bu sebeple kara orman mantarı olarak da adlandırılıyor. Shiitake mantarının yetiştiriciliği Türkiye’de neredeyse hiç yapılmıyor. Shiitake mantarının yetiştirilebilmesi için kütüklerin sürekli olarak sulanarak nemli kalmasının sağlanması gerekiyor. 6 ila 18 ay gibi bir sürede yetişen shiitake mantarı için üretim sıcaklığı 20-25 derecede olmalı. Bu mantarın yetişmesi için ideal ortalama nem oranı ise %60 olarak biliniyor.

Shiitake Mantarı Besin Değerleri

Shiitake mantarı besin değeri şu şekildedir:

  • 100 gram shiitake mantarı yaklaşık 33 kaloridir.
  • 100 gram shiitake mantarı ayrıca 9 miligram sodyum,
  • 7 gram karbonhidrat,
  • 304 miligram potasyum,
  • Selenyum ve 0,5 gram da yağ içeriri.

Shiitake Mantarı Nasıl Pişirilir?

Shiitake mantarını kurutulmuş ya da taze olarak satın alabilirsiniz. Shiitake mantarından maksimum lezzet ve fayda alabilmek için en az 7 dakika pişirmeye dikkat edin. Shiitake mantarını tıpkı diğer mantarlar gibi soğanla kavurarak, sote yaparak, kızartarak, fırınlayarak ya da ızgara yaparak tüketebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta; mantarı çok fazla pişirdiğinizde içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller kaybolacağı gibi mantarın lezzeti de azalır.

Shiitake Mantarı Takviyesi: Shiitake Mantarı Saşe ve Özellikleri

 

Eğer mantar tüketmeyi sevmiyorsanız, shiitake mantarına erişemiyorsanız ya da bu mucizevi mantarın faydalarından düzenli olarak yararlanabilmek istiyorsanız shiitake mantarı kapsül veya saşe formundaki gıda takviyelerini değerlendirebilirsiniz. Bu takviyelerden biri olan AHCC Professional shiitake mantarı içeren şase, içeresinde shiitake mantarı ekstresi barındırıyor. Hem bağışıklığı güçlendirmeye yarayan hem de güçlü antioksidan etkisi bulunan AHCC Professional shiitake mantarı saşe Narecza güvencesiyle bir tık uzağınızda!

 

Etiketler: Shiitake Mantarı Nedir, Faydaları Nelerdir?
Nisan 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı